Archive for the Category » Vikten «

July 03rd, 2012 | Author:

För ganska precis ett år sen så träffade jag läkaren och ställde mig i kön för en gastricbypass-operation. Då det var andra gången jag stod i kön så fick jag en operationstid väldigt fort. Redan i september var det meningen att jag skulle opereras. Men då var jag sjuk och fick skjuta på den.
Nästa tid fick jag i november men då hade jag käkinflammation och fick ställa in operationen igen. Då kom vi överrens om att vi skulle avvakta till nu på sommaren.

Jag har under dessa månader tänkt, funderat och pratat med massor med människor som gjort sin operation för 1-7 år sen.
Genom att prata med dessa så har jag fått en annan infallsvinkel mot vad jag läst och fått höra från läkarna.
Man kan sammanfatta det så här…
De första 1-3 åren har så gott som alla mått helt underbart bra. De har kunnat äta nästan allt utan några större problem mer än dumpningarna som till största del är självförvållande.

Men efter de här smekmånadsåren så har små problem smugit sig på. Det har varit magkatarr/magsår, tarmvred/problem med tarmfickor, för stor viktnedgång/börjat gå upp i vikt igen, inte kunnat äta saker de klarat av tidigare, yrsel och säkert fler saker som jag inte kommer på just nu.

Jag har visserligen redan magkatarr och har lätt för att bli yr. Men jag vill ju inte att det ska bli värre än det är.
Summan är att jag beslutat mig för att säga som titeln säger:
Tack men Nej Tack till operation just nu!!!

Jag har detta i åtanke:

* jag är nu 41 år och har faktiskt minst 10 år på mig att tänka igenom detta grundligt, det är ju ändå ett beslut som gäller för resten av livet. Inget man kan ångra och ta tillbaka.

* jag har fortfarande två “små” barn (5 o 8) som behöver ha min hjälp (övriga är mer självgående). Det känns onödigt att chansa just nu, det kan gå bra och jag tillhör dem som det går bra för men det kan lika gärna gå åt andra hållet och jag blir “sjuk” och mår dåligt. Hade de varit större och mer självgående hade det varit en annan sak.

* jag har faktiskt lyckats gå ner 34 kg på egen hand (med hjälp av viktklubb). Jag vet med andra ord hur jag ska göra och har hoppat på det igen för att se hur långt jag kommer.

* jag tillhör dem som faktiskt är rädd för att gå ner för mycket. Jag trivdes jättebra när jag vägde runt 80 kg och det är dit jag siktar på att komma igen. Jag vet inte hur jag skulle må om jag vägde runt 60-70 kg. Jag vill hänga med och bestämma själv vad jag ska väga. Lite kontrollfreak – jag vet!

Så nu har jag funderat klart och tänkt igenom detta 117tusen gånger. Jag kliver ur kön, lämnar platsen till någon annan som verkligen har bestämt sig och kämpar på egen hand.

Lycka till alla som kämpar med vikten oavsett på vilket sätt ni gör!!!

Category: Vikten  | Tags: , ,  | 6 Comments
September 07th, 2011 | Author:

Just så känner jag idag – just nu. Kommer nog att känna så ett par dagar trots att jag vet att jag tog rätt beslut.

Pratade med mottagningen idag gällande min infektion jag har under tanden och min förbaskade förkylning som jag nu dragits med i en vecka.
På inrådan av dem på mottagningen och med tanke på hur jag känner mig (är iallafall feberfri nu) så valde jag att flytta operationstiden.

Det gjorde jag för att få en chans att bli helt frisk så min återhämtning inte blir svårare. Trött lär jag vara ändå efter operationen utan att jag behöver dras med sviterna av en vidrig förkylning.

Nu har jag lite mer tid på mig att för det första bli frisk, för det andra få ångesten under kontroll och för det tredje förbereda mig ännu mer utan att läsa om just de som mått dåligt efter op:en. Det är ju ännu fler som mår hur bra som helst men jag söker mig till det negativa och skrämmer upp mig själv.

Alltså – sluta med det!

Category: Vikten  | Tags: , , , ,  | 2 Comments