Sunday, February 07th, 2010 | Author:

Igår small det till. En av årets höjdpunkter för mig.
För jag erkänner. Jag är helt tokig i melodifestivalen! Jag missar inte ett program och skäller på barnen om de pratar för mycket så jag inte hör. Här är jag den sanna nörden. :)

Som vanligt så sitter jag med blocket framför mig och skriver ner mina tankar och funderingar när jag tittar. Jag lyssnar inte på bidragen i förväg (det är att fuska lite för mig). När jag tittar är det första gången jag hör/ser och det är just det som mina kommentarer baserar sig på.

Så hur var då delfinal 1?

Att de hade problem med bilden är ju inte något man styr över men jag fick en såndär “vadnu”-känsla. Men sen kom det igång.

Öppningsnumret med Charlotte, Nanne och Sonja: Vad hade de på sig? Pansarkorsetter med svans? Jag tycker nog att Nanne var den enda som hade rivet i rösten för den här låten. De övriga lät lite lama i mina öron.

1. Unstoppable – Ola: Det här låter som en typisk “Ola”-låt. Anspelningar på Natalie (som om det gick att missa). Melvin lärde sig refrängen när halva låten hade gått och sen var det just Ola som var Melvins storfavorit. Misstänker att jag kommer få höra den på datan minst 1000 ggr innan han är nöjd och kan gå vidare till nästa låt.
Men vad är det för frisyr han har? Jag förstår mig inte på det där att det ska vara kort överallt utom just mitt uppe på huvudet och det ska kammas fram. Så hade de äldre herrarna på hemmet där jag jobbade. De kammade över flinten! Jackan var snygg men tyvärr så lyckas inte Ola riktigt bära upp lädermunderingen – han har för mycket pojkansikte fortfarande. Dags att bli man. :)

2. A place to stay – Jenny Silver: HJÄLP!!!
Vad f-n har hon på sig? Melvin höll för ögonen och vägrade titta. Tove låg och garvade i soffan och själv gapade jag mest. Kroppsstrumpa som går över skorna. Handsken ska vi inte ens disskutera. En blek och dålig GaGa-kopia i våra ögon.
Låten då? Den försvann lite i chocken av hur människan såg ut men då kan den ju inte ha varit bra. För mig var den helt intetsägande och så här en dag efter kan jag erkänna att jag inte ens har ett minne av hennes låt. De övriga kan jag komma ihåg men inte den här.

3. You’re making med hot hot hot – Linda Pritchard: Varför så lite kläder på sig? Varför ska det vara nästan hudfärgat? Varför så mycket glitter och bling?
Hon har en bra röst som inte riktigt kommer till sin rätt tycker jag. Eller var det nerver som gjorde att hon inte riktigt vågade ta i?
Jag kan inte bestämma mig för om den är bra eller dålig. Den här kräver flera omlyssningar innan jag har ett beslut men jag tror den kommer radiotjatas och clubbas till alla är trötta på den.

4. Road Salt – Pain of Salvation: Bäst ikväll!
Det här gillar jag – mycket men ändå blev slutet lite av en besvikelse. Jag hade nog väntat mig något mer från dem. Kläderna har jag inget att säga om. Men vilka ögon… De tog verkligen tag i en och man hade svårt att slita blicken från tv när de var i närbild.

5. The Saviour – Anders Ekborg: Jag kan inte rå för det men jag tänker på Fantomen på Operan och lite Loa Falkman-floppen. En musikallåt och det brukar inte gå hem här och det gjorde det inte heller. Det var passande kläder både för låten och för herr Ekborg som klär väldigt bra i just svart/vitt.

6. I did it for love – Jessica Andersson: Väldigt annorlunda stil och låt för henne. Inte vad man har blivit van att se och höra. Jag tycker tyvärr inte att det är så smickrande för henne att ha hög krage och så lång kjol. Och volangen går bara bort bort bort. Tycker att de här kläderna gjorde henne större än vad hon egentligen är. Snygg frisyr.
Låten var fin och kommer spelas mycket på radio men jag tror inte på någon vinst för henne.

7. Singel – Frispråkarn: Här satt jag och viftade, suckade och himlade med ögonen. Han såg ju nästan ut som en kopia av…. (fick ta barnen till hjälp)… Mange Shmidt (eller hur det stavas). Jag har faktiskt ingen egen åsikt om detta mer än att han försökte vara någon annan. Överlämnar till barnen att tycka: Mevlin – bra, Ludvig – dålig, William – bra, Tove – töntig, garvar ihjäl sig och Bina – påminner om en dålig fjortislåt.

8. Keep on walking – Salem Al Fakir: Först vill jag bara säga att Huddinge är 08! Oavsett om man bor mitt inne i Sthlm eller i Huddinge så är man 08:a!
Men över till numret då. Han hade de vanliga kläderna på. Man har blivit van att se honom i just grå kostym. Passar jättebra i det men inget nytt. När det gäller låten så måste jag erkänna att jag blev lite besviken. Jag hade nog för stora förväntningar på den. Jämför med det han gjort tidigare. Visst är låten bra men lite tjatig. Den tog liksom aldrig slut utan gick om och om igen. Kommer radiotjatas och till slut kan man den som ett rinnande vatten.

Hur tippade jag då?
Första röstningen så satte jag alla 5 som gick vidare. :) Det är inte så ofta jag lyckas med det men här var det inte svårt.
Direkt till Globen satte jag Salem eller Pain of Salvation. Salem gick vidare.

Sen var det andra röstningen. Jag satte Pain of Salvation till Globen (Melvin sa att Ola skulle vinna). Melvin hade rätt.
Till 2:a chansen hade jag Ola och Linda. Det blev Pain of Salvation och Jessica som kom dit medan Linda åkte ut helt.

Mellanspelet då.
Vi skrattade alla gott åt just det där om hur Europa ser på oss svenskar.

Christer Björkman kan som vanligt gå och bädda ner sig någonstans. Han styr det hela och jag anser att han inte behöver synas eller höras i bild. Varför varför varför?

Dolph bjöd på sig själv och jag gillade anspelningarna på den gamla goda tiden – då han hade “glömt bort” svenskan i en intervju. Jag är ju tillräckligt gammal för att komma ihåg det. ;) Barnen här hemma kallar honom för Sveriges Arnold. Vet inte om de menar kroppsbyggnaden och stelheten eller hur han låter när han pratar.

Måns var som Måns alltid är. Med andra ord inga överraskningar här.

Christine var som Christine alltid är – lite för hurtfrisk och glättig. Jag hade väl hoppats på att hon skulle vara lite mer lågmäld än vad hon var. Nu var hon mer som i de sk skämtserierna hon varit med i. Hoppas det bara var nerver och att hon lugnar ner sig till de övriga delfinalerna.

Summa Summarum: En trist första omgång. Det fanns liksom inte flera sådana där wow-låtar utan nästan alla höll en låg standard och kvällen liksom bara passerade utan överraskningar.
Hoppas på en bättre final på lördag.

Tags: , , Category: Babbel
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
One Response
  1. Mari says:

    Själv missade jag början!
    Ha, ha håller med om Jenny Silver.
    Själv har jag knappt hört tala om dessa artisterna förrän jag såg dem i programmet. Jag har ingen musik koll alls och älskar “klassisk schlager”.

Jag blir glad över ett litet avtryck

Anonyma kommentarer kommer inte att godkännas

Comments will be sent to the moderation queue.