Tuesday, August 23rd, 2011 | Author:

Ibland börjar jag faktiskt undra lite över hur saker och ting ser ut i vårat samhälle. Vad är skillnaden mellan män och kvinnor när det gäller undersökningar gällande hälsan och allra helst undersökningar gällande bröst-/prostatacancer.

Igår var jag in till DS för att göra min första mammografi. Kallelsen kommer automatiskt när man som kvinna fyllt 40 år och det är superbra. Det är en snabb och enkel undersökning som i längden kan vara livsavgörande för en kvinna. Dyr är den inte heller. Den kostar 140:- (som ett vanligt läkarbesök) och det är faktiskt en billig livförsäkring.

Men det är här mina funderingar börjar…

En mammografiundersökning är helt valfri och man kan avstå från att göra den. Exakt samma gäller män och deras prostata. Skillnaden mellan undersökningarna är att män inte får en kallelse utan får söka läkare om de är oroliga och upplever symptom. Varför kan inte alla män få en kallelse när de passerat 40? 50?

En man som vill ha en undersökning av prostatan får den av den vanligen läkaren och alla läkarbesök/undersökningar ingår i sjukvårdens högkostnadsskydd. Har man frikort så gäller det också med andra ord.

Men… inte om man är kvinna och ska göra mammografi!
Det kostar som sagt var 140:- att göra. Det ingår inte i högkostnadsskyddet och frikort gäller inte!

Vet inte hur det är på andra ställen men på DS kunde man betala på två olika sätt.
1. med jämna pengar i en automat (måste vara jämna pengar för du får inte tillbaka någon växel)
2. betala med kort

Tänk om man letat sig upp till avdelningen, man har inga jämna pengar i plånboken och mindre än 140:- på kortet. Vad gör man då?
Springer tillbaka hela vägen för att växla eller?

Men det var inte det som var diskriminerande utan det var att männens läkarbesök/undersökningar ingår i högkostnadsskyddet och att kvinnornas inte gör det.

Varför är det så?
Vad är skillnaden mellan de två cancersorterna som gör att det ena ingår men inte det andra? Mer än att det ena drabbar män och det andra mestadels kvinnor.

Kan någon förklara det för mig så är ni snälla!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
One Response
  1. Sjukt, borde ju vara samma som gäller? “/

Jag blir glad över ett litet avtryck

Anonyma kommentarer kommer inte att godkännas

Comments will be sent to the moderation queue.